Θεραπευτικές Υπηρεσίες

Manual Therapy Maitland Concept

Manual Therapy – Η σύγχρονη απάντηση στα μυοσκελετικά προβλήματα

Το Manual Therapy Maitland Concept είναι ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός αντιμετώπισης μυοσκελετικών προβλημάτων.

Ως ολοκληρωμένη μέθοδος αποτελείται από όλα εκείνα τα απαραίτητα βήματα που θα κάνουν μια θεραπεία επιτυχημένη:

 • Λήψη ιατρικού ιστορικού
 • Διαγνωστικές δοκιμασίες
 • Δοκιμασίες διαφοροποίησης
 • Τεχνικές κινητοποίησης αρθρώσεων
 • Τεχνικές μυϊκού ελέγχου και ιδιοδεκτικότητας
 • Επαναξιολογήσεις
 • Επανένταξη στη λειτουργικότητα και φυσικά άσκηση και ενδυνάμωση

Ας τα δούμε όμως βήμα-βήμα

Manual Therapy – Η σύγχρονη απάντηση στα μυοσκελετικά προβλήματα

Το Manual Therapy Maitland Concept είναι ένας ολοκληρωμένος μηχανισμός αντιμετώπισης μυοσκελετικών προβλημάτων.

Ως ολοκληρωμένη μέθοδος αποτελείται από όλα εκείνα τα απαραίτητα βήματα που θα κάνουν μια θεραπεία επιτυχημένη:

 • Λήψη ιατρικού ιστορικού
 • Διαγνωστικές δοκιμασίες
 • Δοκιμασίες διαφοροποίησης
 • Τεχνικές κινητοποίησης αρθρώσεων
 • Τεχνικές μυϊκού ελέγχου και ιδιοδεκτικότητας
 • Επαναξιολογήσεις
 • Επανένταξη στη λειτουργικότητα και φυσικά άσκηση και ενδυνάμωση

Ας τα δούμε όμως βήμα-βήμα

Manual Therapy και Κλινικός Συλλογισμός (Clinical Reasoning)

Ίσως είναι το βασικότερο βήμα της θεραπείας γιατί, ποιό το νόημα να αντιμετωπίζει κάποιος μια δυσλειτουργία αν δεν γνωρίζει τα ακριβή αίτια;
Η αποτελεσματική και επιτυχημένη αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς απαιτεί την αναγνώριση και επίλυση όλων των παραγόντων που εμπλέκονται.
Ο κλινικός συλλογισμός ξεκινά πάντα με την ακρόαση του ασθενούς και τον υποκειμενικό τρόπο που εκείνος αισθάνεται και βιώνει το πρόβλημα του. Κατόπιν λαμβάνεται λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Για παράδειγμα μπορεί ακόμα και ένα απλό αυτοκινητιστικό ατύχημα, πολλά χρόνια πριν, να ευθύνεται για τον έντονο αυχενικό πόνο σήμερα! Ακολουθεί η πρακτική παρουσίαση του προβλήματος και η αναπαραγωγή των συμπτωμάτων με ειδικά τεστ. Η διαφοροποίηση μέσω της χρήσης μίας αλληλουχίας κλινικών ελέγχων μπορεί να δώσει σημαντικά στοιχεία στον έμπειρο θεραπευτή για τον σχηματισμό του κατάλληλου προγράμματος αποκατάστασης. Η επιπρόσθετη χρήση ειδικών τεχνικών ανάλυσης της κίνησης της σπονδυλικής στήλης (Kinetic control – Spinal movement Approach), αλλά και της στάσης και βάδισης (Gait analysis – Formthotics concept) μπορεί να δώσει σημαντικά κλινικά στοιχεία για τη στοχευμένη προσέγγιση.

Manual Therapy και εξατομίκευση του θεραπευτικού πλάνου στις ανάγκες του ασθενούς

Η θεραπεία δεν είναι (και δεν πρέπει να είναι) ποτέ ίδια για κανέναν. Πάντα ακολουθείται εξατομικευμένο πλάνο θεραπειών το οποίο συνεχώς αναπροσαρμόζεται στην ανταπόκριση του ασθενούς. Η εφαρμογή ειδικών τεχνικών κινητοποίησης των δύσκαμπτων αρθρώσεων (Maitland Concept Manual Therapy – Biomechanical Approach), αλλά και ολίσθησης του νευρικού ιστού (neyrodynamics concept) αποτελούν σημαντικούς άξονες της θεραπείας. Ταυτόχρονα απαιτείται η διευθέτηση των μυϊκών προβλημάτων (θεραπεία Trigger Point) που δυσχεραίνουν το πλάνο της αποκατάστασης. Αυτό μπορεί να γίνει με τεχνικές trigger point άμεσα ή με τεχνικές μαλακών μορίων (Muscle Energy Techniques) για χαλάρωση των μυϊκών σπασμών. Σημαντικό μέρος επίσης του θεραπευτικού πλάνου, αποτελεί η αναγνώριση μυϊκών ανισορροπιών και αρθρικών ασταθειών. Αποτελούν το πιο συχνά παραμελημένο πρόβλημα που δυστυχώς δεν φαίνεται με τις διάφορες απεικονιστικές μεθόδους. Για παράδειγμα η οσφυαλγία ή ο επώδυνος ώμος μπορεί να είναι συμπτώματα μυϊκής ανισορροπίας. Η εξατομικευμένη επανεκπαίδευση των κατάλληλων μυϊκών ομάδων – Kinetic Control – με θεραπευτική άσκηση (με κατάλληλη χρήση μεθόδων όπως Clinical Pilates, Gyrokinesis) μπορεί να έχει ιδανικά αποτελέσματα.

Manual Therapy – Μια ολιστική προσέγγιση του ασθενούς

Παραπάνω αναφέραμε ένα πλήθος αναγνωρισμένων τεχνικών που μαζί με ειδικούς χειρισμούς αποτελούν ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια ενός θεραπευτή εξειδικευμένου στο Maitland Concept. Όμως το συγκεκριμένο Concept του Manual Therapy αντιλαμβάνεται πως ο κάθε ασθενής έχει μια διαφορετική ψυχοσύνθεση, ζει σε ένα διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον και όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν στο θεραπευτικό πλάνο. Έτσι πάντα οι θεραπείες γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν στο βιοψυχοκοινωνικό προφίλ κάθε ατόμου.

Ενημέρωση, Εκπαίδευση και Αυτοδιαχείριση – Το Manual Therapy θέλει τους ασθενείς ενεργούς στην διατήρηση του αποτελέσματος και ανεξάρτητους

Το τέλος των θεραπειών δεν σημαίνει και το τέλος της διαχείρισης των προβλημάτων. Μια σειρά θεραπειών είναι μια πολύ σοβαρή επένδυση σε χρήματα, χρόνο και κόπο. Είναι κρίμα όλα αυτά να χαθούν και για αυτό ο ασθενής θα πρέπει να είναι άρτια ενημερωμένος και εκπαιδευμένος ώστε να διατηρήσει τις εμβιομηχανικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με το manual therapy. Αυτό μπορεί να γίνει με βάση 2 άξονες:
Ο πρώτος άξονας αφορά την εκπαίδευση του ασθενή πάνω στη βελτίωση των καθημερινών του δραστηριοτήτων. Ο τρόπος που κάποιος κάθεται στο αυτοκίνητο, σκύβει να σηκώσει ένα βαρύ αντικείμενο ή στέκεται όρθιος για ώρα αποτελούν παραδείγματα περιπτώσεων όπου χρειάζονται κατάλληλες οδηγίες για βελτίωση του τρόπου εκτέλεσης της δραστηριότητας. Πολλές φορές η οσφυαλγία ή ένας επίμονος πόνος στον αυχένα μπορεί να εξαφανιστούν με μια απλή αλλαγή της καθημερινής στάσης.
Ο δεύτερος άξονας είναι προσανατολισμένος στην θεραπευτική άσκηση. Η συμμετοχή του ασθενούς σε κάποιο πρόγραμμα άσκησης με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου θεραπευτή που θα λαμβάνει υπόψη της ιδιαιτερότητες του, εγγυάται τη βέλτιστη διατήρηση των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί. Σε διαφορετική περίπτωση ο θεραπευτής μας θα δώσει εγγράφως αναλυτικό ασκησιολόγιο για το σπίτι ώστε η άσκηση να είναι ασφαλής και εποικοδομητική.

Manual Therapy και πλάνο θεραπειών

Το Manual Therapy – Maitland Concept, είναι ουσιαστικά ένα επιστημονικό σύστημα αναγνώρισης μυοσκελετικών προβλημάτων και διαχείρισης αυτών με ειδικές τεχνικές κινητοποίησης και άσκησης. Η οργάνωση όμως του συστήματος αυτού και η κλινική του βάση είναι τόσο σταθερή και αναλυτική ώστε μας δίνει τη δυνατότητα από το πρώτο ραντεβού να καθορίσουμε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια το θεραπευτικό πλάνο. Έτσι ο ασθενής γνωρίζει τι έχει, ενημερώνεται για τον μηχανισμό λειτουργίας της παθολογίας του και του παρουσιάζεται ένα συγκεκριμένο πλάνο θεραπειών με συγκεκριμένο αριθμό, κόστος και διάρκεια καθώς και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ασθενείς που είχαν κάνει επί χρόνια συνεδρίες φυσικοθεραπείας με τον κλασικό ξεπερασμένο τρόπο της χρήσης μηχανημάτων (υπέρηχο, διαθερμία, μάλαξη, ρεύματα), έλυσαν το πρόβλημα τους με 5-10 συνεδρίες manual therapy!

Ακολουθήστε μας στα social:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Αιακού & Πρωτεσιλάου, 13122 Ίλιον.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

210 26 15 266

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο newsletter
μας για να ενημερώνεστε
για τα τελευταία νέα