Παθήσεις

Σύνδρομο Υπερχρήσης

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ

Τενοντίτις είναι όρος που χρησιμοποιείται και που χαρακτηρίζει την φλεγμονή της περιοχής του τένοντα είτε αυτή αφορά το έλυτρο (περίβλημα) του τένοντα και καλείται τενοντοελυτρίτις είτε αφορά το παρατενόντιο έλυτρο όταν δεν υπάρχει θύλακας και καλείται παρατενοντίτις είτε αφορά μικρό-ρήξεις του τένοντα από επαναλαμβανόμενες κακώσεις και καλείται τεντόνωση ή τενοντίτιδα.

Ο φυσιολογικός τένοντας συγκροτείται από δεσμίδες κολλαγόνου οι οποίες περιέχουν ινοβλάστες και εξωκυττάριο υγρό (θεμελιώδης ουσία)

Το εξωκυττάριο υγρό αρχικά περιλαμβάνει νερό, στερεές ουσίες και κολλαγόνο τύπου Ι.

Το κολλαγόνο τύπου I είναι το πρωταρχικό ινιδικό συστατικό.

Οι τένοντες έχουν υφή ιξώδη και ελαστική οφειλόμενη στην παρουσία της γλυκοπρωτεΐνης και γλυκοζαμίνης και σε κάποιες άλλες από τις στερεές ουσίες του εξωκυττάριου υγρού οι οποίες προσδίδουν στον τένοντα αυτή την δομή.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Οι αιτίες πρόκλησης της τενοντίτιδας είναι διάφορες. Όλες όμως έχουν σαν συνέπεια την υπέρμετρη εφαρμογή τάσης στον τένοντα.

Η υπέρμετρη τάση είναι αυτή που προκαλεί τον τραυματισμό είτε με τον όρο του άμεσου τραυματισμού (ρήξη) είτε με την χρόνια μορφή του συνδρόμου υπέρχρησης. Οι περισσότερες τενοντίτιδες ανήκουν στην κατηγορία του συνδρόμου υπέρχρησης. Όταν λοιπόν συμβεί μια δομική βλάβη στον τένοντα από οποιαδήποτε αιτία, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση της τενοντίτιδας με κλινικά ευρήματα την μείωση της λειτουργικότητας, τον πόνο και το οίδημα.

Οι κυριότερες και συχνότερες των κάτω άκρων είναι του επιγονατιδικού τένοντα, του οπίσθιου κνημιαίου, των περονιαίων και του Αχίλλειου τένοντα.

Βασικές αιτίες τενοντίτιδων είναι:

  • Λάθος προπόνηση (τεχνικά λάθη-λάθη εκτέλεσης ασκήσεων)
  • Δομικές ανωμαλίες
  • Ακατάλληλες συνθήκες αγώνα-προπόνησης
  • Ακατάλληλη επιφάνεια προπόνησης
  • Ακατάλληλα μηχανήματα και εξαρτήματα προπόνησης
  • Μυϊκές ανισορροπίες

Στα προπονητικά λάθη περιλαμβάνονται υπέρμετρη αύξηση στην πρόοδο φόρτισης, υπερβολικές αποστάσεις και υπερβολική αύξηση της ταχύτητας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά συστατικά που ακολουθούν τη θεραπεία της τενοντίτιδας:

  • Προσδιορισμός της αιτίας που προκαλεί την τενοντίτιδα και προσπάθεια διόρθωσης
  • Το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η τενοντίτιδα

Ακολουθήστε μας στα social:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Αιακού & Πρωτεσιλάου, 13122 Ίλιον.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

210 26 15 266

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο newsletter
μας για να ενημερώνεστε
για τα τελευταία νέα