Παθήσεις

Αθλητικές Κακώσεις

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΟΙΛΙΑΚΩΝ ΠΡΟΣΑΓΩΓΩΝ

Το Σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών είναι μια επώδυνη κάκωση των μαλακών μορίων της βουβωνικής περιοχής. Συνήθως παρουσιάζεται κατά την διάρκεια αθλημάτων στα οποία έχουμε ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης καθώς και βίαιες στροφικές κινήσεις. Η sports hernia θα πρέπει να μη συγχέεται από τη βουβωνοκήλη η οποία είναι διαφορετική πάθηση. Το σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών είναι μια θλάση ή ρήξη των μαλακών μορίων (μύες, τένοντες, σύνδεσμοι) του κάτω κοιλιακού τοιχώματος ή της βουβωνικής περιοχής. Η Ιατρική κοινότητα προτιμά τον όρο “athletic pupalgia” ώστε να ξεχωρίζει από την παραδοσιακή κήλη. Είναι όμως γνωστή περισσότερο στο κοινό σαν Sports Hernia ή Σύνδρομο Κοιλιακών-Προσαγωγών.

Ο μυς ο οποίος συνήθως τραυματίζεται είναι ο εγκάρσιος κοιλιακός και ιδιαίτερα ο καταφυτικός τένοντας του στην ηβική σύμφυση όπως επίσης και ο καταφυτικός τένοντας των προσαγωγών.

ΑΙΤΙΑ

Η βασική αιτία πρόκλησης είναι η βίαιη και ξαφνική στροφική κίνηση η οποία προκαλεί ρήξη των μαλακών μορίων του κάτω κοιλιακού τοιχώματος. Παρουσιάζεται συνήθως σε αθλήματα όπως είναι το ποδόσφαιρο, το χόκεϊ, η άρση βαρών, το μπάσκετ και το αμερικάνικο football.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Παρουσιάζεται συνήθως με έντονο πόνο στην βουβωνική χώρα κατά τη διάρκεια του αθλήματος. Τυπικά ο πόνος μειώνεται με την ξεκούραση αλλά επανέρχεται δριμύτερος με την αθλητική δραστηριότητα και ιδιαίτερα με τις στροφικές κινήσεις. Η Sports hernia δεν παρουσιάζει ορατό “φούσκωμα” στην βουβωνική χώρα όπως συμβαίνει στην τυπική κήλη. Χωρίς θεραπεία αυτή η κάκωση καταλήγει σε χρόνια κατάσταση η οποία δεν επιτρέπει την αθλητική δραστηριότητα.

ΕΞΕΤΑΣΗ-ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Εμφανίζεται ευαισθησία στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και στην περιοχή της ηβικής σύμφυσης. Συνήθως συνοδεύεται από πόνο στο “σήκωμα-κάθισμα” από την καρέκλα ή το κρεβάτι, στην κάμψη του κορμού με αντίσταση, στην έξοδο από το αυτοκίνητο. Από την εμπειρία μας συνήθως η MRI αναδεικνύει Οστικό οίδημα στην ηβική σύμφυση. Το υπερηχογράφημα δεν είναι απαραίτητο να μας δείξει την κήλη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  • Χειρουργική με ανοικτή συρραφή του κοιλιακού τοιχώματος ή λαπαροσκοπική τοποθέτηση πλέγματος. Η επανένταξη και με τις δύο μεθόδους γίνεται μετά από 6-10 εβδομάδες
  • Συντηρητική η οποία περιλαμβάνει ξεκούραση, κρυοθεραπεία και φυσικοθεραπεία για βελτίωση της δύναμης και της ελαστικότητας των κοιλιακών και προσαγωγών μυών καθώς και την μείωση ή εξάλειψη του οστικού οιδήματος

Ακολουθήστε μας στα social:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Αιακού & Πρωτεσιλάου, 13122 Ίλιον.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

210 26 15 266

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο newsletter
μας για να ενημερώνεστε
για τα τελευταία νέα