Παθήσεις

Παθήσεις Ο.Μ.Σ.Σ.

ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

Η δισκοπάθεια και οι συνέπειες αυτής είναι κατεξοχήν καταστάσεις που η γνώσης των αποτελεί κύριο στόχο του φυσικοθεραπευτή και του ασθενούς. Γίνεται λοιπόν αντιληπτή η άμεση συνεργασία και των δύο στην θεραπευτική αντιμετώπιση.

Μία κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι ένα σοβαρό πρόβλημα όταν μάλιστα προκαλεί συμπτώματα και στα κάτω άκρα ανάλογα με το ύψος που υφίσταται η κήλη. Η παρουσία πόνου ή νευρολογικών συμπτωμάτων στο πόδι δεν σημαίνει ότι υπάρχει οπωσδήποτε και μία κήλη δίσκου, αλλά πρέπει να θεωρήσουμε αυτό το σύμπτωμα ως λόγο ύπαρξης κήλης έως ότου αυτή η περίπτωση αποκλειστεί. Άλλες καταστάσεις που μπορούν επίσης να προκαλέσουν όμοια και αντίστοιχα συμπτώματα στο πόδι είναι οι άμεσοι τραυματισμοί του νεύρου, ο μυϊκός σπασμός, και ο myofascial περιορισμός.

Οι ασθενείς που έχουν προβλήματα δισκοπάθειας πρέπει να αποφύγουν εκείνες τις θέσεις και τις κινήσεις που επιδεινώνουν ή παράγουν τα συμπτώματα ισχιαλγίας. Αυτές οι κινήσεις είναι κυρίως η κάμψη προς τα εμπρός ή γενικά κάμψη και στροφή στην κατεύθυνση που δημιουργεί περαιτέρω συμπίεση των δίσκων.

Οι ασθενείς που έχουν προβλήματα δισκοπάθειας πρέπει να μάθουν να βρίσκουν και να διατηρούν ουδέτερη στάση στη λεκάνη και πρέπει να ενισχύσουν τους κοιλιακούς, ιερονωτιαίους και τους γλουτιαίους μυς. Θα πρέπει να μάθουν τους σωστούς μηχανισμούς της ορθής στάσης του σώματος.

Βασικός στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση από τον πόνο στο ισχιακό νεύρο κατ΄ αρχήν.

Η χρήση διαφόρων μορφών θεραπευτικών μέσων και ειδικών ασκήσεων ευλυγισίας και σωστής θέσης της λεκάνης είναι τα βασικά μέσα της θεραπείας.

Θα πρέπει να τονισθεί η ακριβής και σωστή θεραπευτική άσκηση που στην αντίθετη περίπτωση έχουμε επιδείνωση και αύξηση των συμπτωμάτων.

Εκείνοι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μικρό – εκτομές δίσκου ακολουθούν μια πορεία θεραπευτικής αποκατάστασης παρόμοιας με αυτήν για τους ασθενείς που έχουν την ίδια παθολογία δίσκων αλλά δεν υπεβλήθησαν σε χειρουργική διόρθωση. Η θεραπεία αρχίζει περίπου μια εβδομάδα μετά το χειρουργείο και οι ασκήσεις ακολουθούν μια πρόοδο που περιλαμβάνει τη μείωση του πόνου, την σταθεροποίηση της λεκάνης, και της μυϊκής ενδυνάμωσης.

Ακολουθήστε μας στα social:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Αιακού & Πρωτεσιλάου, 13122 Ίλιον.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

210 26 15 266

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο newsletter
μας για να ενημερώνεστε
για τα τελευταία νέα