Παθήσεις

Μεταβολικές Κακώσεις

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ

Τι είναι Fibromyalgia;

Η Fibromyalgia (FM) είναι μια όλο και περισσότερο αναγνωρισμένη χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από τους διαδεδομένους όστεο-μυϊκούς πόνους, τον πόνο και την ακαμψία, την χαλάρωση του ιστού, τη γενική κούραση και τις διαταραχές του ύπνου. Τα πιο κοινά σημεία του πόνου τα συναντάμε στον αυχένα, στην πλάτη, στους ώμους, στην πύελο και τα χέρια, χωρίς να αποκλείεται οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο της Fibromyalgia αναφέρουν μια σειρά από συμπτώματα ποικίλης έντασης που χαρακτηρίζονται από τη αύξηση και εξασθένιση των συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Από τι επηρεάζεται;

Υπολογίζεται ότι περίπου 3-6% του Αμερικάνικου πληθυσμού έχει FM. Αν και υψηλότερο φαίνεται να είναι το ποσοστό των γυναικών όλων των ηλικιών επηρεάζονται επίσης οι άνδρες και τα παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η FM χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολλών ευαίσθητων σημείων και έναν αστερισμό συμπτωμάτων.

Πόνος:

Ο πόνος της FM είναι βαθύς, απλώνεται σε μια μεγάλη περιοχή και είναι χρόνιος. Δεν έχει κανένα όριο, και παρουσιάζεται σε όλα τα μέρη του σώματος και ποικίλλει στην ένταση. Ο πόνος της FM έχει περιγραφεί ως βαθύς μυϊκός πόνος συστολής, διαπεραστικός ορισμένες φορές σαν πυροβολισμός που καθορίζει την ίδια την ύπαρξη του ασθενή. Οι νευρολογικές αναφορές όπως το μούδιασμα, σαν να τσούζει και που καίει είναι συχνά παρούσες και επιδεινώνουν την όλη κατάσταση του ασθενή. Η δριμύτητα του πόνου και της ακαμψίας είναι συχνά χειρότερη το πρωί. Οι παράγοντες που επιδεινώνουν και που έχουν επιπτώσεις στον πόνο περιλαμβάνουν τον κρύο/υγρό καιρό, τον ανήσυχο ύπνο, τη σωματική και διανοητική κούραση, την υπερβολική σωματική δραστηριότητα, τη φυσική αδράνεια, την ανησυχία και την πίεση.

Κούραση:

Στο σημερινό κόσμο πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για την κούραση εντούτοις, η κούραση της FM είναι πολύ περισσότερο από την αίσθηση της κούρασης. Είναι μια ολοκληρωτική πτώση που παρεμποδίζει ακόμη και τις απλούστερες καθημερινές δραστηριότητες. Ο πάσχων αισθάνεται πτώση σαν να έχει φύγει από το σώμα όλη του η ενέργεια, κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή περιορισμένη δυνατότητα να λειτουργήσει και διανοητικά και φυσικά.

Προβλήματα ύπνου:

Πολλοί ασθενείς με Fibromyalgia έχουν μια σχετική διαταραχή του ύπνου που δεν τους επιτρέπει από το να είναι ο βαθύς, αναπαυτικός, ύπνος. Οι ιατρικοί ερευνητές έχουν τεκμηριώσει τις συγκεκριμένες και διακριτικές ανωμαλίες στο στάδιο 4 του λεγόμενου βαθύ ύπνου των ασθενών με FM. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα άτομα με FM διακόπτονται συνεχώς από τις εκρήξεις της αγρυπνίας και της δραστηριότητας του εγκεφάλου, που περιορίζει το χρονικό διάστημα που ξοδεύουν στο βαθύ ύπνο.

Άλλα συμπτώματα:

Τα πρόσθετα συμπτώματα μπορούν να περιλάβουν: ευερέθιστη έντερο και κύστη, οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες, ανήσυχο σύνδρομο ποδιών (περιοδική αναταραχή μετακίνησης άκρων), εξασθένιση της μνήμης και της συγκέντρωσης, της ευαισθησίας του δέρματος και τις αναφυλαξίες, την ξηροφθαλμία και την ξηρότητα του στόματος, την ανησυχία, την κατάθλιψη, ίλιγγος, προβλήματα όρασης, σύνδρομο Raynaud, νευρολογικά συμπτώματα και εξασθένιση της νευρομυϊκής συναρμογής.

Πώς εντοπίζεται;

Αυτήν την περίοδο δεν υπάρχει καμία εργαστηριακή εξέταση διαθέσιμη για τη διάγνωση Fibromyalgia. Οι γιατροί πρέπει να στηριχθούν στα αναλυτικά ιστορικά των ασθενών, τα αναφερόμενα συμπτώματα, μια φυσική εξέταση και μια ακριβή εξέταση-ψηλάφηση των σημείων. Αυτή η εξέταση είναι βασισμένη στα τυποποιημένα κριτήρια ACR. Η κατάλληλη εφαρμογή της ψηλάφησης καθορίζει την παρουσία πολλαπλάσιων ευαίσθητων σημείων στις χαρακτηριστικές θέσεις.

Ακολουθήστε μας στα social:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Αιακού & Πρωτεσιλάου, 13122 Ίλιον.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

210 26 15 266

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο newsletter
μας για να ενημερώνεστε
για τα τελευταία νέα